Nordmenn er fra før dårlig til å bruke både solkrem og kondom. Vil det samme gjenta seg med munnbind - når de blir tilgjengelige?

Mye tyder på at særtrekk ved skandinavisk kultur hemmer bruken av munnbind.

Vi liker å ha tillit til hverandre

Det er pinlig hvis folk stritter imot når du skal gi dem en klem, eller ikke tar av seg vottene når du skal håndhilse. Hvis du ser du noen med munnbind er det lett å tenke «stoler han ikke på meg, jeg er da helt frisk». Munnbindet blir et symbol på mistillit.

I stedet bør holdningene endres til at det er et tegn på solidaritet. «Jeg bruker munnbind, selv om jeg ikke har symptomer, fordi jeg vet at jeg kan være smittebærer og vil gjøre mitt ytterste for ikke å smitte andre». Et annet grep kan være å utstyre munnbindet med et gjenkjennbart symbol som viser at en del av beløpet du betalte blir donert til en organisasjon eller til helsevesenet.

Vi har ingen erfaring med å bruke munnbind

Utstrakt bruk av munnbind kjennetegner mange land som har klart å holde epidemien i sjakk i en tidlig fase, eksempelvis Sør-Korea Der har de også erfaring med lignende sykdomsutbrudd som SARS i 2003 og MERS i 2015. Ifølge Financial Times var det tidligere skepsis til bruk av munnbind i disse landene, men befolkningen har vært igjennom en lang læreprosess hvor de har blitt mer tilvendt og ser verdien for sin egen del.

Vi liker å klare oss selv

Det er sterke «Isak Sellanrå»-tendenser i den norske folkesjela, der mange stritter imot tilbud om å få hjelp. Vi venter lenge med å gå til lege eller ta imot tilbud om hjemmesykepleier. «Self-reliance» eller «Self-direction» er begreper som ofte blir brukt i psykologien om dette ønsket om å slippe å være avhengig av andres bistand.

Myndighetene må unngå å påtvinge folk munnbind eller å klientifisere dem. Putt heller munnbindet inn i en «selvhjelpspakke» med litt røft utseende.

Vi kjenner oss i bunn og grunn trygge

Nordmenn troner øverst på mange statistikker som har med trygghetsfølelse og gjøre. «Det skjer ikke meg»-holdningen er utbredt.

Nå har pandemien satt en støkk i noen og enhver, men når den verste frykten slipper taket kan vår tro på at “faren er over” blir et hinder.

Å spille på frykt for å endre atferd er ingen god strategi, det gjør at folk til slutt lukker ørene, eller finner andre måter å fjerne frykten på. En bedre løsning er å koble bruken av munnbind til noe positivt, som at du vil kjenne mindre frykt, eller at vi kan løsne på restriksjonene hvis alle bruker munnbind.

Portrait of Jørgen Dalen

Jørgen Dalen

  • Principal Behavioral Scientist