This site runs best with JavaScript enabled
Logo

Atferdsendring

Ødelegger gamification den indre motivasjonen?

Kort svar: ikke hvis du tar hensyn til det som står i denne artikkelen!

Image

Noen mennesker blir fornærmet hvis de blir presentert for «badges» og pokaler. Andre synes denne typen ekstern motivasjon gir ekstra drahjelp.

/

Forskning viser at gamification kan påvirke prestasjon både positivt og negativt, avhengig av hvordan den blir implementert. Her er de faktorene du må være ekstra oppmerksom på:

Er oppgaven pålagt eller frivillig?

Hvis du tvinger dine ansatte til å ta et kurs, vil sannsynligvis gamification virke mot sin hensikt. Hvis du er student og pålegger deg selv å lese kjedelige bøker sånn at du kan få en bra jobb i fremtiden, vil gamification hjelpe deg gjennom pensum. Hva er forskjellen? Kontroll over egen atferd. Har du selv valgt å gjøre handlingen vil den eksterne motivasjonen spille på lag med din internaliserte motivasjon og derfor ha større effekt.

Er personen opptatt av autonomi og kompetanse?

Personer som liker å være uavhengige, og i tillegg verdsetter det å være kompetent høyt responderer dårligere på gamification enn andre. De kan tolke gamification som et forsøk fra andre på å “ta kontroll” over atferden deres. Du kan altså ikke regne med at alle vil respondere likt.

Anbefalinger

Samspillet mellom ekstern og intern motivasjon er komplisert, men her er likevel noen anbefalinger:

  • Bruk gamification for oppgaver som er frivillig å gjøre
  • Gjør det mulig å slå av eller dempe gamification-effektene for å ta hensyn til de som ikke responderer positivt på det
  • Vent med å introdusere gamification – de som er tidlig ute har sannsynligvis høy indre motivasjon!
  • Begrens bruken når det er snakk om obligatoriske oppgaver. Her bør andre virkemidler benyttes, som god tilbakemelding når oppgaven er gjort.

Let's Talk!

Ambitious business manager with a complex issues to solve? Potential colleague who enjoy challenging old habits? Let's talk!

Anne Stokke

Anne Stokke

CEO

anne.stokke@mindshift.no

+4798238713

Andre Ruud

Andre Ruud

CTO

andre.ruud@mindshift.no

+4797569513

Bjørn Hallan

Bjørn Hallan

COO

bjorn.hallan@mindshift.no

+47 917 59 222

m/unlock

The quickest route to insights

/ State-of-the art tools for unlocking insights through behaviour psychology and smart use of data.